Επιτρεπτός ο θηλασμός στις μητέρες που έχουνε προσβληθεί από τον ιό Covid 19

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2020 έρχεται να συμπληρώσει τις γνώσεις μας επάνω στην επίδραση του ιού στον τοκετό και το νεογνό. Τα αποτελέσματά της έρχονται να απαλύνουν τον φόβο σε εκατομμύρια μητέρες, που αγωνιούν για τον ερχομό του παιδιού τους. Φαίνεται ότι οι μητέρες που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 και είναι αρκετά υγιείς για να θηλάσουν και να μένουν στο δωμάτιο με τα μωρά τους στο νοσοκομείο μπορεί να το κάνουν με χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα νεογνά τους, σύμφωνα με ιταλική μελέτη.

Στην JAMA Pediatrics, οι ερευνητές παρακολούθησαν 62 νεογνά που γεννήθηκαν από 61 γυναίκες που είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και υπήρχε η δυνατότητα παραμονής των νεογνών δίπλα στη μητέρα βάση της κατάστασης της υγείας των βρεφών και των μητέρων. Όλα τα μωρά ήταν αρνητικά για τον ιό αμέσως μετά τη γέννηση και φιλοξενήθηκαν με τις μητέρες τους σε ειδικές κλίνες COVID-19.

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 18 έως 22 ημερών, μόνο ένα βρέφος διαγνώστηκε με SARS-CoV-2 με βάση ένα τεστ ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Αυτό το βρέφος γεννήθηκε σε ηλικία κύησης 36 εβδομάδων με βάρος γέννησης 2.500 γραμμάρια, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU) την 5η ημέρα της ζωής λόγω της επιδείνωσης της μητέρας και στη συνέχεια βρέθηκε θετική την 7η ημέρα. 

“Εάν ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του συγχρωτισμού στο δωμάτιο και του θηλασμού, οι συνέπειες στα νεογνά είναι συχνά ήπιες και ουσιαστικά απουσιάζουν στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων”, δήλωσε η Δρ Pugni μέσω email πρώτος συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.

Τα πρωτόκολλα διαμονής σε ειδικές κλίνες COVID-19 περιελάμβαναν τη συνήθη εκπαίδευση σχετικά με το θηλασμό, καθώς και προστατευτικά μέτρα για το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση χειρουργικών μασκών κατά το θηλασμό ή την παροχή βρεφικής φροντίδας και τη φυσική απόσταση. Οι μητέρες θα μπορούσαν να θηλάσουν ή να ταΐσουν τα βρέφη με ξένο γάλα αλλά υπήρχαν αυστηρές πρακτικές αποστείρωσης για το ξένο γάλα. Οι μητέρες δεν υποχρεώθηκαν να φορούν γάντια, προστατευτικές ποδιές ή γυαλιά. Δεν επιτρεπόταν κανένας επισκέπτης στις μητέρες ή τα βρέφη που συμμετείχαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των πατέρων.

Το ένα βρέφος που βγήκε θετικό για τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της μελέτης ανέπτυξε ήπια δύσπνοια, η οποία υποχώρησε αυτόματα μετά από μερικές ημέρες. Αυτό το βρέφος επέστρεψε στο σπίτι με τον πατέρα του την 18η ημέρα και έγινε αρνητικό το τεστ ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος την 30η  ημέρα. Καμία μητέρα δεν πέθανε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

« Με το πέρασμα των μηνών και μαθαίνοντας να ζούμε με τον ιό ακόμα και σπουδαίες βιολογικές πράξεις όπως είναι μια γέννηση βρίσκουν τον χώρο να προσαρμοστούν στο νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε» καταλήγει ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος Dr Μακρής Γιώργος- Μάριος . 

 

SOURCE: https://bit.ly/2XiCpyA and https://bit.ly/2XjRH6l JAMA Pediatrics, online December 7, 2020.

Leave a reply