Ενδομητρίωση: Συμπτώματα κι Αντιμετώπιση
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες. Συμβαίνει όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν του ιστού στο ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Το ενδομήτριο επενδύει εσωτερικά τη μήτρα, ενώ ο ιστός αυτός συνήθως εξαπλώνεται σε περιοχές της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης, όπως όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή η ουροδόχος κύστη. Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μιας γυναίκας. Η ενδομητρίωση και τα συμπτώματα αυτής απαιτούν έγκαιρη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της επώδυνης αυτής πάθησης.
Ο ενδομήτριος ιστός μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής οδού, των πνευμόνων και γύρω από την καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση αρκετά δυσάρεστων κι επώδυνων συμπτωμάτων, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να ποικίλλουν. Μερικές γυναίκες επηρεάζονται σε έντονο βαθμό, ενώ άλλες μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα.
Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της πλάτης (πυελικός πόνος), ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Ο πόνος και η αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι τόσο έντονος σε βαθμό που να παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσης όπως η αιμορραγία μπορεί να είναι αρκετά βαριά. Ενδέχεται να εκδηλώνεται πόνος και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά από αυτή, ή κατά την ούρηση ή την κένωση κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται αδιαθεσία, να παρουσιάζει δυσκοιλιότητα, διάρροια, επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή αίμα στην ούρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης. Για ορισμένες γυναίκες, η ενδομητρίωση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης.
Τα συμπτώματα της πάθησης καθιστούν επιτακτική την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Η συγκεκριμένη πάθηση χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού πλάνου. Το σχέδιο θεραπείας για την ενδομητρίωση διαμορφώνεται με βάση ορισμένους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της πάθησης και των συμπτωμάτων, η ηλικία και τα σχέδια της ασθενούς για μελλοντικές εγκυμοσύνες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή κάποιας θεραπευτικής μεθόδου αλλά αρκεί η απλή παρακολούθηση από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Στην ασθενή μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, η οποία περιλαμβάνει παυσίπονα και ορμονικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά. Αυτά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οιστρογόνων και να βοηθήσουν στον περιορισμό της ανάπτυξης ανεπιθύμητου ιστού. Ωστόσο, δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τις συμφύσεις ή να βελτιώσουν τη γονιμότητα. Η ενδομητρίωση και τα επώδυνα συμπτώματα αυτής αναδεικνύουν τη χειρουργική επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις ως τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι σε αρκετές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση. Η ενδομητρίωση και τα συμπτώματα αυτής λαμβάνουν αποτελεσματική χειρουργική αντιμετώπιση με την ολοκληρωτική και προσεκτική αφαίρεση των εστιών ενδομητρίωσης που εντοπίζονται στην πυελική περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διενεργείται αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του προσβεβλημένου ιστού.
Η επέμβαση αυτή συνήθως πραγματοποιείται με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερες βλάβες στους υγιείς ιστούς κι ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος Δρ. Μακρής Γεώργιος – Μάριος MD ,PhD, MSc εφαρμόζει επιτυχώς τη λαπαροσκοπική τεχνική για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Leave a reply