Είναι τα πηχτά κομμάτια αίμα στην περίοδο φυσιολογικό φαινόμενο;

Η έμμηνος ρύση είναι αναγκαίο κακό το οποίο βιώνεται κάθε μήνα, ωστόσο τα συμπτώματα που προκαλεί συχνά διαφέρουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους ανενόχλητες, ενώ άλλες βιώνουν έντονα, δυσάρεστα συμπτώματα που επεμβαίνουν στην καθημερινή κι επαγγελματική τους ζωή. Ένα ωστόσο από τα πιο περίεργα συμπτώματα που γίνονται αντιληπτά είναι τα πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο, κάτι που μπορεί να εγείρει ερωτήματα για το αν αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

Τι είναι τα πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο;

Τα πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο είναι θρόμβοι ή αλλιώς πηχτές μάζες αίματος, ιστού και βλέννας που αποβάλλονται από το τοίχωμα της μήτρας. Αυτοί οι θρόμβοι μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Μπορεί να είναι σκούρο κόκκινο, μαύρο ή ακόμη και μοβ, και να εμφανιστούν σε διάφορα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μικρές μάζες αίματος που οριακά περνούν απαρατήρητες, άλλες μπορεί να δουν μεγαλύτερες, σαν ζελέ μάζες.

Είναι φυσιολογικό να έχει μια γυναίκα πηχτά κομμάτια αίμα στην περίοδο;

Η παρουσία πηχτών κομματιών αίματος ή θρόμβων κατά την έμμηνο ρύση αποτελεί συχνό φαινόμενο για πολλές γυναίκες, ειδικά κατά τις πιο έντονες ημέρες της περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι θρόμβοι αποτελούν φυσιολογικό μέρος της εμμηνορροϊκής λειτουργίας του σώματος και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η μήτρα φυσιολογικά αποβάλλει το τοίχωμά της κατά την έμμηνο ρύση, και σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα συγκεντρώνεται στη μήτρα πριν αποβληθεί. Όταν το αίμα παραμένει για αρκετή ώρα χωρίς να αποβληθεί, μπορεί να πήξει ή να σχηματίσει θρόμβους, οι οποίοι ακολούθως αποβάλλονται κατά την εμμηνορροϊκή ροή.

Αυτά τα πηχτά κομμάτια αίματος συνήθως εμφανίζονται όταν η ροή είναι έντονη, και το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει το αίμα αρκετά γρήγορα. Η πήξη είναι ο τρόπος του σώματος να προλαμβάνει την υπερβολική απώλεια αίματος. Επομένως, η παρουσία πηχτών κομματιών αίματος στην περίοδο, ειδικά στην αρχή όταν η ροή είναι πιο έντονη, είναι κατά βάση φυσιολογική.

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση πηχτών κομματιών αίματος ή θρόμβων κατά την έμμηνο ρύση. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου, ενώ άλλες μπορεί να υποδεικνύουν κάποια υποκείμενη γυναικολογική πάθηση. Αρχικά, η γυναίκες με πιο έντονα συμπτώματα εμμήνου ρύσεως (μηνορραγία) από το συνηθισμένο είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουν πηχτά κομμάτια αίματος. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως μηνορραγία, οδηγεί σε μεγαλύτερο όγκο αίματος που αποβάλλεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων καθώς το αίμα λιμνάζει ενώ βρίσκεται στη μήτρα. Η μηνορραγία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές ανισορροπίες, ινομυώματα της μήτρας ή άλλες δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως προαναφέρθηκε, ενδέχεται με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη σύσταση του τοιχώματος της μήτρας, προκαλώντας την πάχυνσή του. Όταν το τοίχωμα αποβάλλεται κατά την έμμηνο ρύση, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μεγαλύτερων θρόμβων αίματος. Στα αίτια αποβολής πηχτών κομματιών αίματος κατά την έμμηνο ρύση συγκαταλέγονται και τα ινομυώματα της μήτρας. Αυτά συνιστούν καλοήθεις αναπτύξεις που μπορεί να εμφανιστούν μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Τα ινομυώματα μπορούν να επηρεάσουν τις φυσιολογικές συσπάσεις της μήτρας και τη ροή αίματος κατά την έμμηνο ρύση, συχνά οδηγώντας σε πιο έντονες περιόδους και πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινομυώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυελικό πόνο, φούσκωμα και άλλα προβλήματα. Στις παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων των πηχτών κομματιών αίματος, συγκαταλέγεται και η ενδομητρίωση. Αυτή η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες περιόδους, έντονη αιμορραγία και εμφάνιση πηχτών κομματιών αίματος.

Κι άλλες γυναικολογικές παθήσεις ωστόσο μπορεί να ευθύνονται για την παρουσία πηχτών κομματιών αίματος κατά την περίοδο, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό είναι μια κοινή ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, έντονη αιμορραγία και πηχτά κομμάτια αίματος στην έμμηνο ρύση. Οι γυναίκες με την πάθηση αυτή συχνά βιώνουν σπάνιες περιόδους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας, οδηγώντας σε πιο μεγάλους θρόμβους αίματος όταν η περίοδος κάνει την εμφάνισή της. Και η αδενομύωση από την άλλη πλευρά, η οποία προκύπτει όταν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας διεισδύει στον μυομήτριο, το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει έντονες περιόδους, επώδυνους σπασμούς και την παρουσία πηχτών θρόμβων αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

Τέλος, ορισμένες περιπτώσεις, τα πηχτά κομμάτια με αίμα στην περίοδο μπορεί να υποδεικνύουν πρώιμη αποβολή. Όταν μια εγκυμοσύνη τερματίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να προκαλέσει την αποβολή ιστού και θρόμβων αίματος. Οι γυναίκες που υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν έγκυες ή βιώνουν ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ιατρό.

Πότε τα πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο είναι ανησυχητικό σημάδι;

Αν και τα πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο είναι συχνά φυσιολογικά, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να υποδεικνύουν κάποια υποκείμενη πάθηση. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν ιατρό εάν βιώνετε τα εξής:

  • Υπερβολικά μεγάλοι θρόμβοι αίματος
  • Παρατεταμένη έντονη αιμορραγία, ιδίως εάν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
  • Ασυνήθιστα επώδυνες περίοδοι σε συνδυασμό με θρόμβους αίματος
  • Ακανόνιστοι ως προς τη διάρκεια, τη συχνότητα ή την ένταση εμμηνορροϊκοί κύκλοι
  • Ενδείξεις αναιμίας όπως κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια ή ωχρότητα δέρματος σε συνδυασμό με έντονες περιόδους

Πώς να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση

Αν παρατηρείτε συχνά πηχτά κομμάτια από αίμα στην περίοδο ενώ δεν πάσχετε από κάποια υποκείμενη γυναικολογική πάθηση, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε για τη διαχείριση της έντονης ροής και τη μείωση της ενόχλησης. Αρχικά, η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά το αίμα να αποβληθεί πιο εύκολα από τη μήτρα χωρίς να σχηματίσει μεγάλους θρόμβους. Παράλληλα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών, στη μείωση του στρες και στην προώθηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που μπορεί να μειώσει τη δημιουργία θρόμβων αίματος. Η εφαρμογή επίσης ζεστών κομπρεσών στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών της μήτρας, ανακουφίζοντας από τους σπασμούς και διευκολύνοντας τη ροή αίματος. Τέλος, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, ανακουφίζουν τον πόνο και βοηθούν στη μείωση της έντονης εμμηνορροϊκής ροής.

Τα πηχτά κομμάτια αίμα στην περίοδο είναι συχνά ένα φυσιολογικό φαινόμενο, ειδικά τις πιο έντονες ημέρες της ροής. Συνήθως προκύπτουν από τη φυσική διαδικασία πήξης του αίματος και γίνονται αντιληπτά από αρκετές γυναίκες. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε μεγάλους θρόμβους, παρατεταμένη έντονη αιμορραγία ή οποιαδήποτε συνοδά συμπτώματα που φαίνονται μη φυσιολογικά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό. Γενικότερα, η γνώση του τι είναι φυσιολογικό και μη για το σώμα σας είναι το κλειδί για να αναγνωρίσετε πότε κάτι μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Αν ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, ο Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής μπορεί να σας βοηθήσει, ανευρίσκοντας τυχόν υποκείμενα γυναικολογικά προβλήματα και προτείνοντας την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική.

Leave a reply