Η αντισύλληψη δεν θα πρέπει ποτέ να αμελείται!
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 4 στους 10 νέους στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνε συστηματικά προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Απότοκος αυτής της πρακτικής είναι η αυξημένη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και των ανεπιθύμητων κυήσεων. Μια κύηση είναι μια πολύτιμη βιολογική διαδικασία, που ενέχει τη δημιουργία ενός νέου ανθρώπου στο σώμα της γυναίκας. Είναι κάτι που συνδέεται με το θαύμα της ζωής και σε κάθε περίπτωση είναι θέμα ύψιστης σημαντικότητας. Κατ΄ αυτό τον τρόπο άντρες και γυναίκες οφείλουν να αντιμετωπίζουν την σύλληψη και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο ατυχήματος. Διότι στην περίπτωση που συμβεί μια μη προγραμματισμένη κύηση αυτό έχει πολλαπλό αντίκτυπο στη ζωή του ζευγαριού. Η δημιουργία μιας οικογένειας ή ο τερματισμός μιας κύησης μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής, έχει αντίκτυπο στην μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή της και ενέχει πολλαπλές ηθικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις. Η αντισύλληψη λοιπόν είναι σημαντικό θέμα που ξεκινά από το προφυλακτικό και επεκτείνεται σε απλές και έτερες πιο ιατρογενείς μεθόδους.
Η μέθοδος της απόσυρσης του πέους πριν την εκσπερμάτωση εκτός του κόλπου και η μέτρηση των ημερών της γονιμότητας της γυναίκας είναι οι πιο απλές και αναξιόπιστες μέθοδοι ως προς την αντισύλληψη. Το αντισυλληπτικό χάπι, το σπιράλ και το εμφύτευμα είναι πιο αξιόπιστες μέθοδοι στις γυναίκες με αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 90%. Οι χειρουργικές παρεμβάσεις με την απολίνωση των σαλπίγγων στις γυναίκες και των σπερματικών πόρων στους άνδρες είναι μόνιμες παρεμβάσεις με αποτελεσματικότητα πάνω από το 95%.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της σωστής μεθόδου αντισύλληψης για την κάθε γυναίκα και άνδρα είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ελέγχου. Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, η λεπτομερής κλινική εξέταση, η επιθυμία για τεκνοποίηση, οι σεξουαλικές πρακτικές και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου συνήθως οδηγούν στη σωστή αντισυλληπτική μέθοδο για τον καθένα ξεχωριστά. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι η αρχή μιας ισορροπημένης απόφασης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αναφέρει ο Γυναικολόγος Ογκολόγος Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής.
Leave a reply