Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζονται
Τα ινομυώματα της μήτρας, γνωστά και ως λειομυώματα, είναι καλοήθεις, μη καρκινικές δηλαδή, συμπαγείς αναπτύξεις που εντοπίζονται μέσα ή πάνω στη μήτρα. Εντοπίζονται είτε υπό του περιβλήματος της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα), εντός του μυϊκού τοιχώματος αυτής (ενδοτοιχωματικά) ή στην ενδομήτρια κοιλότητα (υποβλεννογόνια). Αποτελούμενα κυρίως από λεία μυϊκά κύτταρα και ινώδη συνδετικό ιστό, αυτοί οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να ποικίλλουν ευρέως σε μέγεθος. Ενώ η πάθηση εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, πολλές φορές παραμένει ασυμπτωματική και ενδέχεται να μη διαγνωστεί. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά συχνά ποικίλλουν σε αριθμό και ένταση. Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τα συμπτώματα των ινομυωμάτων.
Ινομυώματα μήτρας: Αίτια
Η αιτιολογία των ινομυωμάτων της μήτρας, αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι γενετικές αλλοιώσεις στα μυϊκά κύτταρα της μήτρας αποτελούν αρχικά αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης της πάθησης. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να μεταλλαχθούν και να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας στην ανάπτυξη ινομυωμάτων. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρησή τους. Αυτές οι ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, είναι γνωστό ότι διεγείρουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Μάλιστα, τα ινομυώματα συχνά αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια περιόδων που χαρακτηρίζονται από έντονη αύξηση των ορμονικών επιπέδων, όπως η εγκυμοσύνη, και μειώνονται σε μέγεθος μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν γενετική προδιάθεση, υποδεικνύοντας μια πιθανή κληρονομική συνιστώσα. Άλλοι παράγοντες, όπως η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως, η παχυσαρκία, η ανεπάρκεια βιταμίνης D και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων. Ωστόσο, συνήθως ο αιτιολογικός παράγοντας δεν είναι ξεκάθαρος.
Συμπτώματα ινομυωμάτων μήτρας
Τα ινομυώματα της μήτρας συχνά παρουσιάζονται με μια ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση των ινομυωμάτων. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία (μηνορραγία), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία λόγω της απώλειας σιδήρου με την υπερβολική απώλεια αίματος. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν παρατεταμένες περιόδους εμμήνου ρύσεως, αίσθημα βάρους στο επίπεδο της πυέλου, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς, η δυσκοιλιότητα και συχνοουρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, προκαλώντας πιθανώς επιπλοκές όπως επαναλαμβανόμενες αποβολές ή πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες με ινομυώματα δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και τα ινομυώματα συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης ή προγεννητικού υπερηχογραφήματος.
Συντηρητική θεραπεία για τα ινομυώματα μήτρας
Οι επιλογές θεραπείας για τα ινομυώματα της μήτρας επιλέγονται ανάλογα με τα συμπτώματα που έχουν εκδηλωθεί, το μέγεθος και τη θέση του μορφώματος, την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη αλλά και τη συνολική υγεία της ασθενούς. Για τα ινομυώματα τα οποία παραμένουν ασυμπτωματικά, συχνά υιοθετείται μια συντηρητική προσέγγιση που περιλαμβάνει τακτική υπερηχογραφική παρακολούθηση. Επίσης, μπορούν να χορηγηθούν ορισμένα φάρμακα που βελτιώνουν για σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα ή να εφαρμοστεί ορμονοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή βασίζεται στην αναστολή της παραγωγής οιστρογόνων, με σκοπό την ατροφία του ινομυώματος, και περιλαμβάνει τη λήψη κυρίως παραγώγων της προγεστερόνης, ανάλογων της GnRH, αντιφλεγμονωδών και αιμοστατικών φαρμάκων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένης διάρκειας και προκαλεί παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και κόπωση. Σε πολλές περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργική αντιμετώπιση ινομυωμάτων μήτρας
Για τη θεραπεία των ινομυωμάτων μπορούν να πραγματοποιηθούν 2 επεμβάσεις, είτε εκπυρήνιση ινομυωμάτων, όπου αφαιρούνται μόνο τα ινομυώματα ενώ η μήτρα διατηρείται ανέπαφη, είτε υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της μήτρας. Ως προς την εκπυρήνιση ινομυωμάτων, η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά μέσω 4 τομών μικροσκοπικού μεγέθους. Τόσο οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις όσο και τα ρομποτικά χειρουργεία επιτρέπουν την γρήγορη επιστροφή των ασθενών στην καθημερινότητά τους, μειώνουν την απώλεια αίματος, τον κίνδυνο λοίμωξης και τον μετεγχειρητικό πόνο, προσφέροντας μέγιστη αποτελεσματικότητα και αισθητικά οφέλη. Η αφαίρεση ινομυωμάτων απαιτεί εξειδίκευση, ιδιαίτερα για γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα της μήτρας και η δυνατότητα τεκνοποίησης χωρίς επιπλοκές. Εναλλακτικά, η υστερεκτομή, η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, προσφέρει οριστική λύση, αλλά γενικά προορίζεται για σοβαρές περιπτώσεις και για γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως ο εμβολισμός της μητριαίας αρτηρίας, ο οποίος διακόπτει την παροχή αίματος στα ινομυώματα, προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους, και η χρήση υπερήχων για την καταστροφή των ινομυωμάτων αποτελούν επίσης βιώσιμες, αλλά λιγότερο διαδεδομένες επιλογές. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την προσεκτική αξιολόγηση κάθε περιστατικού και από τη διεξοδική συζήτηση των οφελών και των κινδύνων που συνδέονται με κάθε θεραπευτική προσέγγιση. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος στην Αθήνα, Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής, αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό ινομυωμάτων με σεβασμό σε κάθε ασθενή και τις επιθυμίες της.
Leave a reply