Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, μη επεμβατική εξέταση που επιτρέπει στο γυναικολόγο να εξετάσει προσεκτικά τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο για ανάδειξη παθολογικών καταστάσεων. Ο σκοπός της κολποσκόπησης είναι να εντοπίσει ανώμαλα κύτταρα που μπορεί να είναι προκαρκινικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν εξελιχθούν σε καρκίνο. Αποτελεί την αγαπημένη εξέταση του γυναικολόγου ογκολόγου και την περιλαμβάνει τακτικά στην εξέταση των ασθενών του. 

Η κολποσκόπηση τι είναι;

Η κολποσκόπηση είναι μια μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο για να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας. Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό όργανο που διαθέτει μεγεθυντικό φακό, ισχυρό ρυθμιζόμενο φωτισμό και φίλτρα που επιτρέπουν τον καλύτερο εντοπισμό μη φυσιολογικών περιοχών, ώστε να αξιολογηθούν με ακρίβεια τυχόν παθολογικές κυτταρικές αλλοιώσεις. Η εξέταση πραγματοποιείται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου υποδεικνύει την ύπαρξη πιθανών αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας οι οποίες έχουν προκύψει λόγω λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή το μοριακό DNA ή mRNA HPV τεστ έχει ανιχνεύσει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου. Η κολποσκόπηση εφαρμόζεται επίσης όταν ο γυναικολόγος εντοπίσει κάτι παράξενο στη γυναικολογική εξέταση και για την παρακολούθηση γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία του HPV ή κάποιου καρκίνου. 

Η κολποσκόπηση πώς γίνεται​;

Η εξέταση έχει διάρκεια 5 λεπτών και είναι εύκολα ανεκτή από την ασθενή και δεν πονάει. Αφού η γυναίκα ξαπλώσει στην γυναικολογική καρέκλα στην κατάλληλη θέση, ο γυναικολόγος τοποθετεί τον κολποδιαστολέα στον κόλπο ώστε να αποκτήσει ορατότητα στον τράχηλο της μήτρας. Ακολουθεί η εφαρμογή βαμβακιού εμποτισμένου σε ειδικό αραιό διάλυμα οξικού οξέος επάνω στον τράχηλο της μήτρας. Το βαμβάκι με το διάλυμα παραμένει για ένα λεπτό επάνω στον τράχηλο μέχρι να απορροφηθεί. Το διάλυμα αυτό δίνει μια λευκάζουσα απόχρωση σε περιοχές με τυχόν ανώμαλα κύτταρα. Ακολουθεί η εφαρμογή διαλύματος ιωδίου – Lugol, το οποίο προσδίδει μια σκουρόχρωμη απόχρωση στις περιοχές του τραχήλου της μήτρας στις οποίες δεν υφίστανται κύτταρα με αλλοιώσεις. Στη συνέχεια πραγματοποιείται λεπτομερής επισκόπηση των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος μέσω του κολποσκοπίου. Εάν κριθεί απαραίτητο, λαμβάνεται δείγμα ιστού για βιοψία το οποίο αποστέλλεται για περαιτέρω ιστοπαθολογική ανάλυση.

Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται κυρίως για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικές ή καρκινικές καταστάσεις. Η διαδικασία επιτρέπει την οπτικοποίηση των εξής:

  • Δυσπλασία του τραχήλου (προκαρκινικές βλάβες), δηλαδή μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν δεν αντιμετωπιστεί.
  • Τραχηλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του τραχήλου που μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή άλλες μη λοιμώδεις αιτίες.
  • Βλάβες λόγω του ιού HPV όπως κονδυλώματα και άλλες κυτταρικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV.
  • Πολύποδες και άλλες καλοήθεις αναπτύξεις ιστών που μπορεί να απαιτούν παρακολούθηση ή αφαίρεση.
  • Κακοήθεις βλάβες, δηλαδή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης καρκίνου ολοκληρώνεται αφού γίνει βιοψία. 

Πότε συνιστάται η εξέταση;

Η κολποσκόπηση προτείνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Θετικό μοριακό HPV τεστ, ιδίως για τους τύπους υψηλού κινδύνου, όπως HPV 16 ή 18.
  • Ύποπτα κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με προκαρκινικές αλλοιώσεις.
  • Ορατές ανωμαλίες κατά την απλή γυναικολογική εξέταση.
  • Εκτίμηση της έκτασης προκαρκινικών αλλοιώσεων πριν από μια χειρουργική επέμβαση.

 

Προετοιμασία για την εξέταση

Για να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες για την εξέταση, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες προετοιμασίας:

  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, τις κολπικές πλύσεις και τη χρήση ταμπόν για τουλάχιστον 24 έως 48 ώρες πριν από τη διαδικασία, καθώς αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
  • Προγραμματίστε την εξέταση κατάλληλα, αποφεύγοντας να κάνετε την κολποσκόπηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, καθώς το υπερβολικό αίμα μπορεί να δυσκολέψει την ορατότητα.
  • Ενημερώστε τον ιατρό σας για πιθανή εγκυμοσύνη ή αλλεργίες σε φάρμακα ή αναισθητικά.
  • Σε περίπτωση φλεγμονής, ενδείκνυται θεραπεία πριν από την εξέταση.
  • Επειδή η εξέταση μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία, ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη λήψη αναλγητικού, όπως ιβουπροφαίνη, πριν από τη διαδικασία.

Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;

Η εμπειρία μετά την εξέταση ποικίλλει ανάλογα με το εάν έχει ληφθεί δείγμα ιστού για βιοψία. Εάν δεν γίνει βιοψία η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητές της αμέσως χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Εάν έχει ληφθεί δείγμα ιστού για βιοψία μπορεί να εμφανιστεί ήπιος πόνος, ελαφριά αιμορραγία ή σκούρα κολπικά υγρά (λόγω του χημικού διαλύματος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αιμορραγίας) για μερικές ημέρες. Ο γιατρός θα ενημερώσει πότε να αναμένονται τα αποτελέσματα της βιοψίας, συνήθως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Εάν πραγματοποιηθεί βιοψία, οι γιατροί συνιστούν αποχή από τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν και τις κολπικές πλύσεις για μια εβδομάδα. 

Κολποσκόπηση και HPV​

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με ορισμένα στελέχη υψηλού κινδύνου να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση συχνά συνιστάται όταν εμφανίζονται μη φυσιολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου λόγω του HPV. Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του HPV (όπως τα στελέχη 16 και 18) μπορούν να προκαλέσουν επίμονες λοιμώξεις και κυτταρικές αλλοιώσεις, οι οποίες ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης. Η κολποσκόπηση συνεπώς είναι σημαντική για την αξιολόγηση και διαχείριση λοιμώξεων από HPV, καθώς επιτρέπει τον εντοπισμό και την κατάλληλη θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Εμφανίζεται αίμα μετά την εξέταση;

Μετά την κολποσκόπηση ενδέχεται να παρατηρηθεί ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ιδιαίτερα αν έχει ληφθεί δείγμα ιστού για βιοψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γυναικολόγος εφαρμόζει ειδικό αιμοστατικό διάλυμα (όπως διάλυμα Monsel) για τον έλεγχο τυχόν αιμορραγίας. Αν εμφανιστεί αιμορραγία, αυτή είναι γενικά σύντομη, μικρής έκτασης και παρέρχεται γρήγορα. 

Για να κάνω κολποσκόπηση θα χρειαστεί να πάρω και αντιβίωση;

Η λήψη αντιβίωσης δεν απαιτείται συνήθως για την κολποσκόπηση, εκτός εάν:

  • Υπάρχει μόλυνση που ανιχνεύεται κατά την εξέταση.
  • Ο ασθενής έχει ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή.
  • Έχουν ληφθεί πολλαπλά δείγματα ιστού για βιοψία.

Γίνεται η εξέταση κατά την εγκυμοσύνη;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν υπάρχει ανάγκη για διάγνωση κάποιας παθολογικής κατάστασης. Ωστόσο, η λήψη βιοψιών γίνεται μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο, ενώ δεν πραγματοποιείται ενδοτραχηλική απόξεση. Η θεραπεία επίσης οποιουδήποτε παθολογικού ευρήματος αναβάλλεται συνήθως μέχρι μετά τον τοκετό.

Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου. Είναι ασφαλής, ανώδυνη και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση και την πρόληψη σοβαρών γυναικολογικών παθήσεων. Οι ασθενείς πρέπει να τηρούν τις οδηγίες προετοιμασίας και να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διαδικασία. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη εξέταση με απόλυτη προσοχή. 

 

Leave a reply